Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2014 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 19 Νοεμβρίου 2011, η Μπράγκα της Πορτογαλίας, ως επερχόμενη τότε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα  Νεολαίας για το 2012, φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Εκεί, μετά από έναν δύσκολο ανταγωνισμό μεταξύ τριών πόλεων, του Ιβάνοβο της Ρωσίας και του δικού μας Ηρακλείου Κρήτης, η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε νικήτρια για να φιλοξενήσει ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014, νέους από όλη την Ευρώπη, όπως γίνεται κάθε χρόνο εδώ και μία εξαετία.

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας δίνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (European Youth Forum). Πρόκειται για ένα νέο σχετικά ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, συνεχίστηκε στο Τορίνο της Ιταλίας (2010), την Αμβέρσα του Βελγίου (2011), την Μπράγκα της Πορτογαλίας (2012), το Μάριμπορ της Σλοβενίας (2013). Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που κερδίζει αυτόν τον τίτλο και θα το έχει για το 2014. Το 2015, το τίτλο θα φέρει η Κλουζ - Ναπόκα της Ρουμανίας.

Σε μια Χώρα όπως η Ελλάδα, μέσα στη δίνη της Ύφεσης και της Ανεργίας που μαστίζει ειδικά τους Νέους κατά 60% (!), το να φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη αυτός ο πολύ φιλόδοξος θεσμός, είναι πραγματικά κάτι το ελπιδοφόρο.

Όπως διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: «Σύμφωνα με την κριτική Επιτροπή η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως μία πόλη ζωντανή, με ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και εξαιρετικά ισχυρή στήριξη από το τοπικό επίπεδο προς το ευρωπαϊκό. Τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαιναν θετικά το γεγονός ότι η πρόταση της Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη σημασία βιώσιμων σχεδίων, μέσα στις υπάρχουσες δομές, για την καθιέρωση δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται στους νέους και στις προκλήσεις που αυτοί αντιμετωπίζουν. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες των νέων της πόλης που εργάστηκαν εθελοντικά και σκληρά για την υποβολή της πρότασης υποψηφιότητας. Η παρουσία μας εδώ κατάφερε να μεταδώσει, στην επιτροπή επιλογής, το πείσμα, τη λαχτάρα και την πίστη μας στη νίκη. Ο τίτλος ανήκει σ’ όλους τους νέους της Θεσσαλονίκης που, καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του προγράμματος για το 2014» είχε δηλώσει η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού & Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου».

Περισσότερες από 150 εκδηλώσεις διεθνούς και τοπικού χαρακτήρα βρίσκονται στον ήδη υπάρχοντα προγραμματισμό του Δήμου. Επίκεντρο φυσικά οι νέοι, οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες τους, τα προβλήματα και οι δημιουργικές προτάσεις τους.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, θα αναπτυχθεί σε δύο πυλώνες: α) τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και β) τις δράσεις για τους νέους της πόλης.

Το πρώτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ένας πρόχειρος υπολογισμός μας παρουσιάζει περί τους 10.000 ξένους στην πόλη της Θεσσαλονίκης μόνο για τις εκδηλώσεις και το κυριότερο, χωρίς να ξοδευτούν χρήματα φιλοξενίας.

Αναφέροντας πολύ σύντομα και με βάση τον επίσημο Προγραμματισμό, στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα έχουμε: εκδηλώσεις για το Νερό ως Κοινωνικό Αγαθό (Ιανουάριος), εκπαιδευτικό σεμινάριο Media Against Xenophobia/ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εναντίον Ξενοφοβίας (Ιανουάριος), συνάντηση για το Μέλλον της Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Φεβρουάριος) το Youth Event της Ελληνικής Προεδρίας - Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων (Μάρτιος), την κοινή δράση με την εθελοντική καμπάνια Let's Do it Greece για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου των βυζαντινών τειχών (Απρίλιος), εκδήλωση προσομοίωσης λειτουργίας της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ σε συνεργασία με το International Student UN Model και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Απρίλιος), μια μεγάλη καμπάνια για συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές (Απρίλιος - Μάιος), το σεμινάριο Reclaim the future για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη μετά την περίοδο της κρίσης (Μάιος), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego (Αύγουστος), το Νυχτερινό Μαραθώνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (Οκτώβριος) και η διεθνής συνάντηση φοιτητών Erasmus (Νοέμβριος).

Σε συνεργασία με περισσότερες από 40 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) οργανώνονται δράσεις σε τοπικό επίπεδο που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν το νεανικό δυναμικό της πόλης, να αναδείξουν ταλέντα σε διάφορες θεματικές και να δημιουργήσουν δομές και θεσμούς διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους νέους.

Όλη τη χρονιά θα διενεργούνται διαγωνισμοί για νέους ηλικίας 15 - 35 ετών σε θεματικούς τομείς όπως η μουσική, τα εικαστικά, οι νέες τεχνολογίες, η γαστρονομία και όχι μόνο.

Βλέποντας όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 – Θεσσαλονίκη. Σαν σταυροδρόμι Χωρών και Πολιτισμών, η Θεσσαλονίκη, μέσα από την προβολή που θα έχει (αλλά και γιατί όχι και τα χρήματα που θα φέρουν οι πολυάριθμοι, ελπίζουμε, επισκέπτες και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις), σαν μία άλλη EXPO2008 που δεν πήραμε κάποτε, θα μπορέσει να αναδειχθεί διεθνώς.

Ελπίζουμε, οι διοργανωτές, να φανούν αντάξιοι της τιμής που έγινε στην πόλη μας και μέσα από την φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα που βιώνει η Ελληνική Νεολαία της Κρίσης, της Ύφεσης, του αβέβαιου μέλλοντος. Να δείξει ότι υπάρχει ελπίδα, μέσα από τη συνεργασία των Λαών όλης της Ευρώπης και κυρίων των Νέων, να ξεφύγουμε από την απαισιοδοξία, τη μιζέρια και όλα όσα μας βασανίζουν τα τελευταία χρόνια.

Ελπίζουμε, τέλος, σαν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, η Θεσσαλονίκη μας να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όταν κάποτε είχε το τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. 

Να μην γκρινιάζουμε όμως! Καλή επιτυχία, και αυτή θα έρθει με την συμμετοχή και την υποστήριξη όλων μας! 

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά MABA
HMKTG DMCULCOM CONS - WRIT 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "CHANGE" τεύχος Φεβρουαρίου 2014.