Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Μπιτσόμπαρα – Ελληνικά: 1 - 0

Η Σούλα πήγε προχθές στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης για να πάρει μαγιό με τις εκπτώσεις. Από κόσμο γινόταν το αδιαχώρητο. Και τι κόσμο! Κόσμιο, κιμπάρικο, με αρχοντιά, να χαίρεσαι να ψωνίζεις… ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!!! Όσο για γλώσσα, τα Ελληνικά ήταν είδος υπό εξαφάνιση… άκουγες μόνο έντονους, βαρύς γλωσσικούς ήχους… πάνε δηλαδή και τα λίγα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά που ακούγαμε κάποτε και χαιρόμασταν εμείς για τις γνώσεις μας και οι γονείς μας για τη λαχτάρα και τον καημό τους να μας μυήσουν σε έναν καθωσπρέπει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό… γλώσσες άλλες των σαλονιών, της διπλωματίας και άλλες του εμπορίου και των συναλλαγών.

Εκπτώσεις, τι εκπτώσεις δηλαδή; Το 30% και το 40% στις τρομερές αρχικές τιμές δεν θεωρείται και σπουδαίο πράγμα, δέλεαρ, ευκαιρία για εμάς τους πατριώτες που βλέπουμε μέρα με τη μέρα τα οικονομικά μας να δυσχεραίνουν και οι ευκαιρίες να καταλύονται σε μια πατρίδα που τρώει τα σαρκία μας και όπως φαίνεται θα γλείφει και τα κόκαλά μας. Και ιδού το παράδοξο: Τα αποθέματα στα μαγαζιά έχουν σχεδόν εξαντληθεί και όντος οι γεμάτες σακούλες πάνε κι έρχονται. Οι γαλαντόμοι αγοραστές με τα μεγάλα πορτοφόλια είναι αυτοί οι περίεργοι τύποι και τύπισσες κάθε ηλικίας, με τους ιδιαίτερους γλωσσικούς φθόγγους, τα παχουλά πορτοφόλια, τα τζιπ και τα πολυτελή ΙΧ. «Μα που τα βρίσκουν  τόσα λεφτά;», αναρωτιέται η Σούλα. «Με το πιστόλι στον κρόταφο», της απαντάει ο σύζυγος της. 

Η Σούλα δεν πολυκατάλαβε, αλλά δεν έδωσε συνέχεια στην κουβέντα. Στεκόταν μπροστά από μια υπέροχη βιτρίνα και ήταν σίγουρη ότι εκείνα τα πονηρά μαγιουδάκια της έκλειναν το μάτι. Η χαρά της δεν περιγράφεται διότι μέχρι τώρα σε όποιο κατάστημα κι αν έμπαινε, ότι κι αν ζητούσε, άκουγε μόνο ως απάντηση: «Τα νούμερα έχουν τελειώσει. / Α, έχετε μικρό στήθος και από αυτά τα μαγιό φέρνουμε λίγα κομμάτια και όπως καταλαβαίνετε γίνονται ανάρπαστα. / Μα εσείς έχετε μεγάλο στήθος… δεν πρέπει να αφήνετε την αγορά του μαγιό για τελευταία στιγμή… που να βρείτε τώρα… δεν είστε και βολική …./ Καλά έρχεστε τελευταία στιγμή, σε περίοδο εκπτώσεων και έχετε και προτιμήσεις… κοιτάξτε να συμβιβαστείτε με ότι υπάρχει γιατί αλλιώς δεν θα πάρετε τίποτα! / Ψάξτε εκεί και ότι βρείτε… αυτά μας έχουν μείνει…»

Μπαίνει λοιπόν περιχαρής και αισιόδοξη στο κατάστημα και ζητάει από την πωλήτρια να της δείξει μαγιό αθλητικού τύπου με τριγωνάκια, διότι αυτό είναι το στυλ της και αυτό ξέρει να υποστηρίζει. Έτσι νιώθει άνετα, να φοράει το μαγιό και όχι να την φοράει. Πρόθυμη η πωλήτρια, την κόβει με το μάτι και της λέει να μην ανησυχεί και ότι θα της φέρει όλα τα σχέδια που είναι στο νούμερό της.  Ξεντύνεται η Σούλα στο δοκιμαστήριο και οποία ευτυχία! Η πωλήτρια της φέρνει ότι σχέδιο μαγιό μπορείς να φανταστείς, εκτός από τριγωνάκι αθλητικό!!! Αναστατωμένη η Σούλα παραπονιέται στην πωλήτρια, η οποία δεν μασάει και με νεανικό θράσος της λέει: «Κυρία μου βάλε αυτό το μπαλκονάτο και θα με θυμηθείς! Στα μπιτσόμπαρα θα κάνεις θραύση! Όλοι οι γκόμενοι αυτά γουστάρουν! Θα σου κάνει ένα βυζί μπόμπα! Άιντε βρε, είσαι και κορμάρα παρά την ηλικία σου! Άκουσε κι εμένα το πιπίνι και δεν θα χάσεις! Σου φαίνομαι εγώ να περνώ απαρατήρητη;»

Η Σούλα ένιωσε να τρελαίνεται με όλα όσα άκουγε… δεν ήξερε τι να συγκρατήσει από όλα αυτά και πώς να αντιδράσει… από τα νεύρα της και μόνο ρώτησε μέσα σύγχυση πανικού: «Πως τα είπες; Μπιτσόμπαρα; Δηλαδή πως το γράφεις; Beach-obara ή Bitch-au-bara ή μήπως σκέτο Μπιτσόμπαρα;»  Ευτυχώς από την αλλόκοτη αυτή φάση την έβγαλε η αγριεμένη φωνή του συζύγου της: «Σούλα μου, ας μην χάνουμε άλλο χρόνο, δεν έχουν αυτό που θέλουμε, άρα φεύγουμε. Τέλος!» Σαν χαμένη, έβαλε η Σούλα άρον – άρον τα ρούχα της και όπου φύγει – φύγει!

«Δείτε δίπλα στο χαμπουργκεράδικο, έχει ένα μαγαζί με αθλητικά…!» τους φώναξε η πωλήτρια καθώς έβγαιναν από το κατάστημα.

«Ευχαριστούμε! Κλείσαμε για φέτος! Καλά να είναι τα παλιά μας τα μαγιό, όσο αντέχουν και μας κάνουν τη δουλειά… E Viva!!!» ψέλλισε η Σούλα.

Sissy Sigioultzi-Roukas MA, BA
HMKTG DMCULCOM CONS - WRIT


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε 18/08/2013 στο www.neopolis.gr