Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Ying Gao: Μια Καλλιτέχνης Από Το Μέλλον...


Η Ying Gao ανήκει στην κατηγορία των μυστηριωδών, αινιγματικών καλλιτεχνών, οι οποίοι μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με την πρώτη ματιά. Αξίζει να αποκαλύψουμε το μυστηρίου που κρύβεται γύρω από τη σχεδιάστρια, της οποίας τα κομμάτια κάνουν πολλά περισσότερα από το να ντύνουν το σώμα… Κυριολεκτικά δείχνουν να γεννούνται μέσα από το σώμα προς το φως της ζωής.

Η Ying Gao γεννήθηκε στην Κίνα, αλλά μεγάλωσε στην Ελβετία, και επέλεξε το Μόντρεαλ ως το ιδανικό μέρος για να αναπτύξει τις ιδιαίτερα μοναδικές καλλιτεχνικές της απόψεις για τη μόδα, μοιράζοντας το πάθος της αυτό με τους συμμαθητές της στο UQAM. Η ίδια πειραματίζεται με το βιομηχανικό σχέδιο, ενώ το έργο της εμπνέεται από τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλον τους,  δημιουργώντας μια σειρά διαδραστικών ενδυμάτων, ικανά να αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως το φως, η κίνηση και ο αέρας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε μια σειρά από «βιομετρικά» κομμάτια που ενεργοποιούνται με iPhones / iPads. Η καλλιτεχνική διαδικασία που ακολουθεί μοιραία της προσδίδει τον τίτλο της υπερσύγχρονης σχεδιάστριας τέχνης και μόδας.

Μπορείτε να θαυμάσετε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της στο FUTUROTEXTILES  όπου θα εμφανίζονται μέχρι 14 Ιουλίου.  Ξεχωρίζουν οι σειρές : α) «Playtime» - πρόκειται για φορέματα, που δημιούργησε η Ying Gao σε συνεργασία με τον Simon Laroche, τα οποία αποτυπώνουν την αίσθηση της μεταμόρφωσης μέσα από φωτοευαίσθητα στοιχεία, μια αισθητική τεχνολογία που δίνει σε κάθε κομμάτι ένα διασκεδαστικό, συμμετοχικό στοιχείο, και  β) «(no)where (now)here» - που περιλαμβάνει διαδραστικά φορέματα από φωσφορούχα νήματα που ενεργοποιούνται με μια ματιά, καθώς μετακινείται το φόρεμα.

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο με την Ying Gao στο Youtube. Είμαστε σίγουροι ότι ο μαγικός κόσμος της θα σας αιχμαλωτίσει!  

Σίσσυ Σιγιουλτζή MA, BA
HMKTG DMCULCOM CONS - WRIT
Το παρόν δημοσιεύθηκε 23/05/2013 στο www.thesstoday.gr