Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Πολύ Κακό για το SEXY!


Μην εκπλήσσεστε! Ένα από τα ευκολότερα πράγματα σήμερα, είναι να βρει κανείς σεξ στο διαδίκτυο. Ανά πάσα στιγμή, με 2 κλικ είμαστε μπροστά σε ότι βάλλει ο νους μας, ποικίλες, ευφάνταστες και πολλά υποσχόμενες απεικονίσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Η γενετήσια ορμή, η σεξουαλικότητα, στήσιμο, πόζες, καμώματα, φκιασίδια και στολίδια, επιστρατεύονται με σκοπό να προκαλέσουν, να ξεσηκώσουν και να μονοπωλήσουν  τη σεξουαλική διέγερση. Μοιραία λοιπόν, η σεξουαλικότητα είναι σήμερα το ισχυρότερο νόμισμα στον πλανήτη. Διότι είναι η κινητήριος δύναμη της μεγαλύτερης, παγκόσμιας, οικονομικής και πολιτιστικής μηχανής, αλλά και το καύσιμο που φουλάρει τις τουρμπίνες υψηλών αξιώσεων των απανταχού δεξιοτήτων και ικανοτήτων Marketing. Γιατί σήμερα η κύρια πηγή εξουσίας και επιβολής στον κόσμο προέρχεται μέσα από την τελειότητα της τέχνη της προώθησης και της πώλησης. Και τίποτα δεν πουλάει καλύτερα από το sexy! Το sexy στέλνει ένα άμεσο και σαφές μήνυμα, δημιουργεί φήμες, κάνει ντόρο, διακτινίζεται. Είναι από μόνο του διαφήμιση και με ιδιαίτερη ευκολία αναπτύσσεται δημοσίως, σαν μια υπαίθρια γιγαντοαφίσα.

Αντιθέτως, το sex αυτό καθεαυτό δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι αναποτελεσματικό ως δημόσιο μήνυμα και σκάρτο εμπόρευμα για το marketing. Σκοτεινό, δυσκίνητο και χρονοβόρο, δεν εξάπτει τη φαντασία, δεν απογειώνει τις αισθήσεις, δεν υπόσχεται, δεν πουλάει.

Έτσι, σήμερα, οι άνθρωποι της επικοινωνίας, λαμβάνουν τη σεξουαλικότητα ως μια έννοια / ολότητα από μόνη της, ανεξάρτητη και συχνά εχθρική απέναντι στην πραγματική σεξουαλική δραστηριότητα. Το να δείχνει κανείς sexy επιβραβεύεται, ενώ το να προβάλλει κανείς την ενεργή σεξουαλικότητά τους ως πράξηsex, αντιμετωπίζεται με αμφιθυμία, στην καλύτερη περίπτωση και συχνά με εχθρότητα.

Το να είσαι sexy, σήμερα, είναι must, καυτό, διασκεδαστικό, σε κάνει αξιοπρόσεχτο, σε προωθεί, σε βγάζει στην τηλεόραση, σε κάνει αξιοζήλευτο, σε κάνει δημοφιλή. Αντιθέτως, το sex σου μεταδίδει νοσήματα, προκαλεί ντροπή, δυσφημεί, σπέρνει διχόνοια, καταστρέφει, φέρνει αγωγές, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, πόνο, απογοήτευση, συνήθεια. To sexy είναι ανθρώπινο προνόμιο, είναι στυλ! Η σεξουαλικότητα που αποπνέει, είναι διαχειρίσιμη, ομαλή, δημόσια και συλλογική. Ενώ, το sex (η σεξουαλική πράξη) είναι ζωώδες, βρώμικο, άτακτο, ιδιωτικό και προσωπικό.

Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν να δείχνουν ανεξάρτητες, απελευθερωμένες, ριζοσπαστικές, υπέρμετρα προηγμένες και φιλελεύθερες. Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και σήμερα, οι κοινωνίες είναι κατά βάθος κομφορμιστικές και άμεσα εξαρτημένες από νόρμες, καθώς παθιάζονται με τον έλεγχο και τους κανόνες. Νιώθουν την ανάγκη να βασίζονται σε σύνθετες, ιεραρχικές οργανώσεις, όπως επιχείρηση, οικογένεια, εκκλησία, ομάδα, σύλλογος, στρατός, φυλακές, κόμματα κ.ο.κ. Γιατί μπορείς να είσαι και να αισθάνεσαι ισχυρός μόνον μέσα από τους άλλους, όταν δηλαδή συνδέεσαι, σχετίζεσαι, συμμετέχεις και οργανώνεσαι μαζί με άλλους. Αυτός είναι και λόγος που κάνει το sexy (sexiness) να υπερισχύει του sex (sexuality).

Τελικά, αναρωτιόμαστε, μήπως οι σημερινοί άνθρωποι στην πλειοψηφία τους θέλουν, πασχίζουν και αρκούνται στο να δείχνουν sexy, παρά στο να είναι ενεργά σεξουαλικοί; Είναι επιλογή, φόβος, βίωμα, ανασφάλεια, ευκολία, ανάγκη ή ανισορροπία; Μήπως πρόκειται για μια μορφή βίαιου εθισμού, που εύκολα και ριζικά διαχέεται μέσα από τα επίκαιρα μέσα και τα ισχυρά εργαλεία πώλησης και προώθησης, υποδουλώνοντας το σύγχρονο άνθρωπο σε μια διαρκή αναζήτηση, σε ένα αέναο καταναλωτικό ταξίδι; Είναι λίγες οι φορές που μέσα από την προσπάθεια του να είναι κανείς sexy, το στήσιμο, τις πόζες, τα αξεσουάρ, τα σέα και τα μέα, καταλήγει να γίνεται καρικατούρα; Μάλλον τα πράγματα είναι πιο απλά, αρκεί να διακρίνουμε ότι το sexy ορίζει πρόσωπα «ντυμένα», ενώ το sex προστάζει κορμιά γυμνά, απελευθερωμένα…

Βέβαια, για τους ρομαντικούς κάθε εποχής, υπάρχει και η άλλη πλευρά του sexy, αυτή που μας διαφεύγει και που κυριολεκτικά μπορεί να συνοδέψει σεξουαλικές στιγμές υψηλών απολαύσεων και επιδόσεων. Αυτό το sexy είναι μεθυστικό, ερωτικό και θα το βρούμε στην τέχνη της γραφής, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της δημιουργίας… αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον του διαδικτύου μέσα στα τόσα λογής φιλοτεχνημένα video clips και σελίδες που συνδυάζουν κίνηση, ήχο και εικόνα, χαρίζοντας πρωτότυπες, εκπληκτικές, ιδιαίτερες, ζωντανές, μυστηριώδεις στιγμές προσωπικής ή συλλογικής απόλαυσης.

1, 1 + 1 ή 2 σε 1; Ότι κι αν πιστεύεται, η αλήθεια είναι μια: «Δώσε μου τα μάτια σου για να δω τι βλέπεις… sexy» και «Άφησε το κορμί και τις αισθήσεις μου να απολαύσουν έρωτα, sex, έρωτα μέχρι να σκάσω, να βαρεθώ»Δεν το χορταίνεις!

Το Sexy είναι υποκειμενικά ωραίο να το βλέπεις, αλλά το Sex είναι αντικειμενικά μούρλια να το κάνεις! Τι να πω…. Η επιλογή δική σας!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Company Executive
– Συγγραφέας

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 28.01.2013 στο www.neopolis.gr και στις 24.03.2013 στο www.thesstoday.gr