Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Μια Φούσκα, Μα τι Φούσκα!


Ποια ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκατε στην αλλοδαπή παροπλισμένοι μπροστά σε 5 ένοπλους αστυνομικούς; Πέρασε πολύς καιρός από τότε; Πως ήταν; Για τη Μαρία το ανεπανάληπτο αυτό γεγονός συνέβη ακριβώς  πριν ένα μήνα. Θα της μείνει  αξέχαστο!

Ποια είναι όμως η Μαρία;;;  Φοιτήτρια, ετών 19, διαμένει μόνη της σε διαμέρισμα 1ου ορόφου στο ιστορικό κέντρο Ευρωπαϊκής πόλης. Της αρέσει πολύ το διάβασμα, η μελέτη και η περισυλλογή. Στα αγόρια λέει ναι, με διάρκεια και τακτική! Η σχολή της την ενδιαφέρει πραγματικά. Έχει πολλές παρέες, χαίρεται και απολαμβάνει τη φοιτητική ζωή! Όμως, σε όλη αυτή την ισορροπία υπάρχει κάτι που την τρελαίνει…

Κοινώς δεν αντέχει άλλο! Κάτω από το διαμέρισμά της λειτουργεί internet café, 24 ώρες το 24ώρο, το οποίο τα βράδια μετατρέπεται σε bar, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εκκωφαντική μουσική, ντάπα – ντούμπα, μπες – βγες και άλλα τέτοια. Στέκι το μαγαζί, συχνάζει κάθε καρυδιάς καρύδι! Και να ήταν μόνον αυτό! Ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι και τα παράθυρα του διαμερίσματός της, υπάρχουν μεγάλες μονάδες εξαερισμού, ψύξης – θέρμανσης, οι οποίες κάνουν τρομερό θόρυβο και βγάζουν κύμα αέρος, άλλοτε καυτό και άλλοτε ψυχρό. Το τι ακούει και τι εισπνέει δεν περιγράφεται!!! Η κατάσταση είναι άκρως ενοχλητική και επικίνδυνη!

Να αλλάξει διαμέρισμα; Είναι μια λύση… Αλλά ξανά όλη η φασαρία της μετακόμισης, δεν λέει… άσε που το ενοίκιο είναι οικονομικό και η απόσταση από τη σχολή ελάχιστη! Δια της συντηρητικής οδού, σε πρώτη φάση, η Μαρία αποφασίζει να μοιραστεί το πρόβλημά της με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας. Συμφωνούν όλοι μαζί της και ευθύς καταλήγουν ομοφώνως ότι κάτι πρέπει να κάνουν. Συλλέγουν πληροφορίες, συμβουλεύονται ειδικό και μαθαίνουν ότι το μαγαζί λειτουργεί ψιλό-παρανόμως σε διάφορα επίπεδα. Καλούν την υπηρεσία που μετράει την ηχορύπανση, η οποία τους δικαιώνει και βάζει πρόστιμο στην επιχείρηση.  Ο επιχειρηματίας δεν ιδρώνει. Έχει άκρες και όλο τη γλιτώνει. Λέει ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και ότι θα επιλυθεί του θέματος άμεσα… Είπε, ξείπε! Καταλαβαίνει επίσης, ότι η οικοδομή είναι εναντίον του και αποφασίζει να το διασκεδάσει… Πόλεμο θέλετε, πόλεμο θα έχετε! Πάλι από την αρχή… Μουσική, φασαρία, αέρας, θόρυβος, όλα στο maximum! Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!

Ε, αυτό το βράδυ όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Δεν πάει άλλο βρε παιδάκι μου! Πώς να σου πω και να στο περιγράψω! Η Μαρία προσπαθεί να διαβάσει, αλλά είναι αδύνατον. Λες και κάποιος επίτηδες, της κάνει σαμποτάζ. Μπαμ, μπουμ! Γκρρρρρρρρρ! Βουουουουουου! Ψυχεδέλεια στη διαπασών! Βγαίνει εκνευρισμένη στο μπαλκόνι και βλέπει στη στιγμή μια ομάδα 5 αστυνομικών στη γωνία του δρόμου. Κάνει χειρονομίες και φωνάζει για να την προσέξουν. Πράγματι συνεννοούνται και ευθύς η Μαρία, φουρκισμένη κατεβαίνει στην είσοδο της πολυκατοικίας, για να τους συναντήσει. Αγχωμένη, με έντονη επιχειρηματολογία εξηγεί πως έχουν τα πράγματα και ζητάει λύση, προστασία.

Μέσα στην ένταση της στιγμής, προς μεγάλη της έκπληξη παρατηρεί ότι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»… από τους 5 αστυνομικούς, μόνο ο ένας την ακούει. Ο γεματούλης, ο κοντούλης, ο μεγάλος σε ηλικία κύριος, κάτι σαν υπάλληλος γραφείου. Οι δύο γομαράδες ασχολούνται με το κινητό τους… ο ένας συνομιλεί με κάποιον και ο άλλος πατάει πλήκτρα, λες και παίζει παιχνίδι. Ο τέταρτος,  τσιλιβήθρας, σκιά του εαυτού του, κοιτάζεται στον καθρέφτη της οικοδομής, παίρνει πόζες και φτιάχνει, πότε τα μαλλιά, πότε τη στολή του. Φου να τον κάνεις, θα πέσει! Ο πέμπτος και καλύτερος, είναι τόσο παχουλός, τέζα η στολή του, τα μπατζάκια θα σκάσουν, με το ζόρι περπατάει… Μασάει τσίχλα με δύναμη, ρυθμό και ανά τακτά διαστήματα την αναδεύει με τη γλώσσα του και κάνει φούσκα!

Κάποια στιγμή η Μαρία σταματά, οι αστυνομικοί την κοιτούν σαστισμένοι σα να μονολογούν… «τι θέλει από εμάς τώρα;», αλλά και αφηρημένοι … «ωραία βραδιά σήμερα, άντε να τελειώνουμε»… Ο μεγάλος αστυνομικός παίρνει το λόγο και της λέει: «Μας αιφνιδιάσατε δεσποινίς. Νομίζαμε πως κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα κάνουμε απόψε μια σύσταση στο μαγαζί, αλλά εσείς με τους υπόλοιπους ενοίκους θα πρέπει να απευθυνθείτε ενυπόγραφα στο τμήμα, βάλτε κι έναν δικηγόρο για παν ενδεχόμενο. Μας χρειάζεστε κάτι άλλο; Καλό σας βράδυ». Μπαμ! Μια μεγάλη τσιχλόφουσκα έσκασε… Πλαφ!

Είπατε τίποτα; …. Τα λέμε σύντομα J

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Company Executive – Συγγραφέας

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε 21/01/2013 στο www.neopolis.gr.