Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

10 Ευκαιρίες για Καλύτερη Χρονιά!

2013. Αισίως βαδίζουμε προς τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους. Καινούρια χρονιά. Νεογέννητες προσδοκίες. Φρέσκα όνειρα. Άγουρες επιθυμίες. Άλλες σκέψεις. 365 εικοσιτετράωρα και αμέτρητες ευκαιρίες, με ισάξιες πιθανότητες, προσφέρονται σε όλους μας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να εξελίξουμε θετικά τον εαυτό μας.

Κάθε χρόνο, αυτή την ίδια περίοδο, κάνουμε τον απολογισμό μας για τους μήνες που πέρασαν και συνθέτουμε το φύλλο πορείας για τις μέρες που έρχονται. Συν και πλην. Υπέρ και κατά. Περισυλλογή, αυτοαξιολόγηση, επανεκτίμηση αλλά και διάθεση δημιουργικής αλλαγής.

Πρωτοχρονιά, φιληθήκαμε κάτω από το κόκκινο γκι. Βάλαμε τον κίτρινο Ιξό σε κεντρικό σημείο του σπιτιού μας. Σπάσαμε το ρόδι. Κάναμε ποδαρικό. Μπήκαμε με το δεξί. Κόψαμε ευλαβικά τη Βασιλόπιτα. Τύχαμε το φλουρί. Στην ανατολή του Γενάρη και έχουμε ήδη μαζέψει «το γούρι του 2013» σε αμέτρητες παραλλαγές. Θεοφάνια, ήπιαμε αγιασμό και κατανυκτικά ραντίσαμε σπίτι και εργασία. Ανταλλάξαμε ευχές, πολλές ευχές. Διατηρούμε τόσους συμβολισμούς και κάνουμε τόσα πράγματα με σκοπό την καλοτυχία, να μην μας πιάνει το μάτι, να είναι γούρικη η νέα χρονιά. Πράγματα και θάματα και του χρόνου πάλι απ’ την αρχή…  Για άλλους τίποτα δεν μεταβάλλεται και για άλλους όλα αλλάζουν.

Τι θα λέγατε να δοκιμάζαμε φέτος κάτι πρωτόγονο και διαφορετικό; Άσχετα με το πώς ορίζει καθένας μας τα πιστεύω του γύρω από τη ζωή και το θάνατο... Ανεξάρτητα με τη δύναμη που παραδεχόμαστε… Καθώς τα χρόνια διαδέχονται το ένα το άλλο, ζαλιζόμαστε με τα σπουδαία, τα άπιαστα και τα πολλά και ξεχνάμε τα λίγα, τα παλιά που νομίζουμε αμελητέα, μα εντέλει τα πιο ουσιαστικά. Ας τολμήσουμε φέτος να στρώσουμε μια ζωή σύμφωνα με 10 εντολές. Ας τις μεταφράσουμε σύγχρονα και κυριολεκτικά, ο καθένας από εμάς με το δικό του τρόπο. Ας τις κάνουμε κτήμα μας κι ας υπακούσουμε. Έχουμε 10 συγκεκριμένες ευκαιρίες για να τα καταφέρουμε καλύτερα από πέρσι. Να πετύχουμε όσα τόσα χρόνια μας προσπερνούσαν. Γιατί το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης δεν είναι μόνο το να ζούμε, αλλά και το να ξέρουμε γιατί ζούμε.

Οι Δέκα Εντολές:
  1. Ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, οὐκ ἔσονται σοὶ θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἑμοῦ.
  2. Οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἴδωλον, οὐδὲ παντὸς ὁμοίωμα, ὅσα ἐν τῷ οὐρανῷ ἄνω καὶ ὅσα ἐν τῇ γῇ κάτω καὶ ὅσα ἐν τοῖς ὕδασιν ὑποκάτω τῆς γῆς.
  3. Οὐ λήψει τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου ἐπὶ ματαίῳ.
  4. Ἓξ ἡμέρας ἔργα καὶ ποιήσεις πάντα τὰ ἔργα σου. Τῇ δὲ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ σάββατα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σου.
  5. Τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου, ἵνα εὖ σοι γένηται καὶ ἵνα μακροχρόνιος γένῃ ἐπὶ τῆς γῆς.
  6. Οὐ μοιχεύσεις.
  7. Οὐ κλέψεις.
  8. Οὐ φονεύσεις.
  9. Οὐ ψευδομαρτυρήσεις κατὰ τοῦ πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδῆ.
  10. Οὐκ ἐπιθυμήσεις πάντα ὅσα τῷ πλησίον σου ἐστι.

Καλή Χρονιά! Η Ομορφιά (= Αλήθεια) θα Σώσει τον Κόσμο. (Ντοστογιέφσκι)

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Company Executive
– Συγγραφέας
Το παρόν δημοσιεύθηκε στις 07/01/2013 στο www.neopolis.gr